Vrnjačka Banja

Vrnjacka Banja se nalazi 200km južno od Beograda u brdovitim predelima centralne Srbije. Sa juga, istoka i zapada zaklonjena je sumovitom planinom Goč, a sa severne strane široko otvorena prema dolini Zapadne Morave. Harmonično je uklopljena u prirodu koja je okružuje. Bogata je termo mineralnim izvorima koji su po svojim lekovitim svojstvima poznati još iz doba Rimljana. Postoje 7 izvora mineralne vode različitog fizičkog i hemijskog sastava (Snežnik, Slatina, Topla Voda, Jezero, Borjak, Beli Izvor, Vrnjačko Vrelo).

Za balneološku terapiju se koriste četiri izvora i pomažu u lečenju sledećih bolesti: šećerne bolesti, bolesti creva i želuca, bolesti žučne kese i žučnih puteva, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, bolesti mokraćne bešike i mokraćnih puteva, stanja posle preležane žutice, bolesti organa za vid. Kulturni život u Vrnjačkoj Banji je izuzetno živ. Tokom sezone održavaju se mnogobrojni muzički i filmski festivali, u julu se održava i“poznati vrnjački karneval“ što upotpunjuje prijatan boravak gostima i turistima.

Danas je Vrnjačka Banja razvijena turistička destinacija sa tradicijom od 145 godina, popularna kod domaćih i stranih turista. Raspolaže brojnim hotelima, vilama, pansionima, restoranima, mnoštvom sportskih terena i nudi zabavu za sve generacije.